Lördag i Bangalore del 1

Dagen innan ringde jag en taxi som jag åkt med innan och frågade om han ville vara min guide dagen efter. Han sa såklart ja, så på morgonen åkte jag iväg med en helt egen chaffis. Första stopp ett Shiva tempel. Vi stannade till utanför en tempelbyggnad som var ca 5 m hög som såg ut som en miniatyr av templet. Jag frågade förvånat, är detta allt? Han svarade you want to see big temple sir? Yes I would. He sad oki oki and off we went.

Efter 20 minuters resa stannade han till. Here you go sir. Just go in the black door. Jag kollade på honom, where will you be? Då gav han mig en mobiltelefon. Ringde upp sin andra mobil och sa att jag bara skulle ringa. Ok sa jag och hoppade ur taxin.
Där stod jag nu, i ett fattigt område med hundar och kor och tiggare runt mig. Så jag stegade raskt mot den svarta dörren.

Bakom dörren fanns en trappa som gick ner som till en fejkad grottöppning, där det satt en tant och ville ha betalt. Det fanns lite olika priser på väggen men jag fattade inte vad de betydde så och väl framme vid betalningen så sa tanten 140 (det dyraste) så jag tog det.
När jag väl betalt fick jag gå vidare. Paret framför mig tog av sina skor så det gjorde jag också. Därefter fick jag en lämna in mina skor i utbyte mot en lite tyglapp. Så där stod jag nu. Ensam, barfota och i en trång gränd någonstans i Indien. Sweet tänkte jag.

Jag fick gå vidare och kom fram till en öppning där indierna la i mynt i typ 100 små guldburkar. En tjej tittade på mig och såg att jag såg “lite” vilsen ut så hon tog min biljett. Follow me sir, sa hon, wash your feet and hands. Så det gjorde jag. När jag var ren gav hon mig en korg med myntliknande föremål och jag fick ställa mig i kö och lägga mynt i burkarna. För varje burk skulle jag säga en liten ramsa på tre ord.
När detta var slut fick jag ställa mig i en ny kö. Här skulle jag hälla en orange vätska på en sten, när jag gjort det så stod en munk bredvid med en flamma. Ta röken mot huvudet, mot ögonen och mot hjärtat. Sen fick jag en prick i pannan av munken.
Efter denna ceremonin skulle jag knyta ett snöret runt en trappa  och önska något. Trappan ledde upp till en elefant gud som var ca 5 meter hög. Efter det fick jag gå i en trång gång som var ca 50 meter lång där det var som olika stationer med olika gudar som man kunde be hos. Hela tiden berättade tjejen hur jag skulle göra. Gången slutade med en torgplats där det fanns en damm och bakom dammen fanns en ca 10 meter hög staty av Shiva. Jag fick gå bakom statyn, här fanns alla gudarna en gång till eller om det var samma gudar men man kunde läsa lite om dem. När jag kom fram efter varvet runt guden fick jag ställa mig på ett podie kasta i ett mynt i dammen säga något 7 ggr, tända ett ljus, lägga det i dammen hälla en skopa mjölk på en sten, gå med en näve ris 3 varv runt en brunn och sen slänga riset i den, tända små tygtussar och gå med dessa tre varv runt en sten. Och slutligen få ytterligare en prick i pannan av en munk. Äntligen färdig och fullladdad med gudaenergi. Såhär helig har jag aldrig varit innan!

För att komma ut fick man gå igenom en marknadsplats där man kunde donera till sjukhus, handikappade mm så jag donerade lite till alla. Här träffade jag en man som jag köpte en liten staty av. Vi snackade lite och det visade sig att han kände till Olof Palme och att han blev skjuten. Äntligen ute.

Försökte ring men det funkade inte. Tillslut fick jag syn på taxichaffisen och åkte mot nästa mål.

Posted in India 2014

Leave a Reply