Sista dagen i Bangalore

20141121_203758

Sitter på hotellrummet, om en stund skall jag käka lite och sen bär det iväg hemmåt. Har blivit god kompis med alla som jag utbildat, så det känns lite sorgligt att lämna men samtidigt längtar jag hem för att träffa min fru och mina barn. Fick ett kort som avskedspresent där alla hade skrivit en liten hälsning till mig. Ett trevlig minne som jag kommer ha från team Bangalore.

Så vad tycker jag då om Bangalore, Indien? Alla personer jag mött här har varit extremt trevliga och snälla mot mig. Vädret har varit skönt, inte för varmt men inte heller för kallt. Som en skön sommardag. Maten är supergod även om jag inte vågat testa de allra mest spännade rätterna för att jag varit rädd för magsjuka. Nackdelarna är fattigdomen, det svider i själen att åka taxi förbi magra kvinnor som går i sina antagligen enda kläder med en tygpåse i ena handen och en gammal hacka i andra. På huvudet har de skålar fyllda med grus från ett vägarbete. Att se vägkanterna fyllda med sopor där kossor står och äter och magra, skabbiga hundar som ligger och sover på marken. Kontrasterna mot de som går med kostym inne bakom säkertsvakterna är rätt extrema. Att ha fått reda på att nästan hela samhället är korrupt är ju inte heller så bra. Sen har vi ju smoggen, den ligger som en tät dimma över staden och det skall bli skönt att komma hem och andas ren frisk luft igen.

Bangalore är en arbetarstad, inte en semesterort, så några barn skulle jag inte ta hit. Har blivit rekommenderad att åka till Goa, där skall det tydligen vara helt fantastiskt.

Sammanfattningsvis kan man säga att mina uppleveser av Indien har varit minst sagt starka. Det har varit en enorm upplevelse för mig och jag ångrar inte att jag tod chansen och åkte ner.

Over and out,

Mr Daniel, Bangalore

Posted in India 2014

Onsdag vecka två.

20141119_094249

Börjar bli varm i kläderna nu, på frukosten hälsar de på mig som Mr Daniel. Dagen började som vanlig med en taxiresa och utbildning. När jag kom fram gick jag en runda för att sug in den Indiska atomsfären. Utanför kontoret finns en gräsmatta på ca 30*30 meter och idag hade den klippts. En gräsklippare med skeva hjul, modell rostig och gammal stod bredvid och en äldre dam satt på knä och borstade ihop gräset med en kvast. Kvasten var ca 60 cm lång.

När jag kom hem efter utbildningen var klockan 19:30. Jag gick till receptionen och beställde en spa-behandling. Väl inne på spa:et fick jag lägga mig ner och hon började knåda. Jobbig värra var att hon skull knåda benen. Jag är fruktansvärt kittlig på benen. Jag tror hon insåg det för körde en jäkla massa hästbett och jag sparkade rakt ut. Hur som helst när benan var klara så började hon knåda på picken… nej det så var det inte…. :-) Hon gick däremot på ansiktet och in i öronen med fingrar… gähhh läbbigt.. när jag var klar sa hon. Over sir, sen fick jag gå in i en ångdush och sitta där i 10 minuter. Sen duschade jag och klädde om. Väl tillbaka på hotellrummet bestämde jag mig för att prova på att käka på rummet. Jag ringde till resturangen, kom fram till någon som frågade efter room number sir och jag försökte beställa lite pasta bolognese, men han förstod bara pasta sen gav han över telefonen. Yes Mr Daniel, may I take your order sa en röst som jag så väl känner till från frukosten. Pasta sa jag, bolognese sa mannen. Efter 15 minuter kom maten. Lika smaskig som alltid.

Kryddorna här i Indien är supergoda.

Snackade med Mr Harish idag (Handukskungen).Det är han som är på bilden. Här är hans senaste skapelse.

Posted in India 2014

Tisdag andra veckan

20141118_194716

När jag satte mig i taxin idag så fanns det inget säkerhetsbälte. Chaffisen såg hur jag letade och sa snabbt.. no need for belt in India. Jag sa, I want to have… han tittade på mig log och sa.. no no you just relax sir. Enjoy the ride… borde ju veta bättre.

Här i Indien är det lag på att han som kör motorcykeln måste ha hjälm. Såg under helgens trafik en motorcykel med 4 personer på. Pappa, en ca 5 åring,mamma och en ca sjuåring. Tur att pappan hade hjälm…

När jag km till jobbet igår träffade jag några som jobbade på Ikea retail. De frågade om jag kunde hålla en intro för dem om planners på ikea så det gjorde jag. Tre nya Indier med namnen …bla bla bla.. har ingen aning om vad de sa kom på besök. Så vid 11 tiden höll jag en sales pitch för folket. Efter det kom Praveen. Alltid lika glad och hade lagat middag till mig. Jag tackade ja och han hällde på. Kryddat ris med någon typ av yoghurt sås. Mycket smaskigt. Maten serverade på läckra metallbrickor med fördjupningar i. Detta är vad alla äter ur. Påminner ganska mycket om ett fängelse… hmm, kan det vara så att jag egentligen är här som ett straff och att mitt visum egentligen var en häcktningsorder… konspirationerna är många.. hur som helst åter till ämnet. När maten var avklarad höll jag utbildning hela kvällen. Väl tillbaka på hotellet började jag tänka på dricksen jag gav städkillen. Han har ju gett mig så fina djur innan och så innan jag åkte dricksade jag lite igen (är en sucker för handuksdjur). Tydligen uppskattat, för denna gången hade han verkligen gett allt. Får väl dricksa igen nu bara för att se om han kan toppa det.

Sitter nu på Skylift igen. En riktigt sweet restaurang. På väggen spelas det Indisk Premiere League. Hög klass? Verkligen inte… felpass, råa tacklingar och chansningar hela tiden. Riktigt underhållande hehe.
Såg precis ett felaktigt inkast på matchen. Börjar direkt att tänka på mitt lag därhemma. I vårt lag är felaktiga inkast är mer en regel än ett undantag. Så kanske det är här också.

Efter en stund dyker det upp koder på tv som visar hur signalen kodas om. Hmm piratkabel.. tja varför inte.

Har snackat lite med olika taxichaffisar om hur man får körkort här i Indien. Det visar sig att en konstapel sätter sig bredvid dig. Sen ställer han lite frågor om blinkers. Efter det betalar du 100 rupier till honom så är saken biff. 12 spänn och whipps så har du körkort. Samma sak med besiktning. Du kör fram bilen… betalar 400 rupier och kör därifrån, effektiv och enkelt…

Posted in India 2014

Andra veckan

20141117_122021

Idag mötte jag en kille som jag träffat i Sverige innan. Han heter Praveen och är en av de gladaste Indier jag träffat. Alla gånger jag har sett honom har han haft ett stort leende på läpparna och så åter idag. Trots att han haft det kämpigt på sista tiden så bad han nästan om ursäkt för att han inte visste om att jag hade kommit till Indien och han ville jättegärna bjuda hem mig.

Efter en vecka tänkte jag att det var dags att dricksa städhjälpen. Så ja la lite pengar i rummet och skrev en lapp tack för hjälpen.
Efter det så har jag börjat få husdjur. Kolla bilderna!

Posted in India 2014

Söndag i Bangalore

Idag har jag blivit utbjuden av en kollega. Skall ta en taxi klockan 18:00 ut till någon restaurang någonstans. Taxi skall fixas av receptionen. Mer behöver jag inte veta.

Tänkte testa RickShaw taxi idag. Ser så coolt ut så jag måste test. Vet att jag sätter mitt liv i fara men det är ändå ett måste att testa när man ändå är här. Jag går fram till en äldre herre och fråga hur mycket det kostar till shoppingmall. Han svara 12 rupier, ca 1,5 kr. Ok säger jag och vi far iväg. Jag skall bara åka 400 m men det är ändå skönt att sitta i ett fordon när man korsar den 6 filiga vägen. När vi kommer fram säger mannen 50 rupier. Jag svara direkt no no no no 12 rupiers, mest för att chabba emot. Han säger på knaglig engelska att minimum price is 50 rupier. Jag tittar på honom och säger I know you are rippping me off. But I will pay you 20 rupier. HALLÅ!!! Det är ändå 2,5 kr vis snackar om…. No 50 säger han… då ger jag honom 30 rupier.. säger åt honom I know you are ripping me off but this is to your family. Då bara smailjar han så att alla visdomständer visas och räcker fram handen. Have a good day säger han och åker iväg.

Väl framme börjar jag knalla uppför gatan. Den är smutsig och full av personer som har lagt ut skititiga lakan där de ha lagt upp allt möjligt krimskrams. Inget som jag vill ha utan knallar vidare in i lite småbutiker. Dessa små affärer är en yta på ca 4×4 meter fullproppade med allt ifrån tjocktv till halsband och leksaker, Tyvär verkar det mesta vara typ secondhand grejer som de försökt plasta in på nytt.

Köper inget utan går omkring och snackar mest med ägarna av affärerna. Riktigt kul att höra vad de jobbar med o.s.v. Endel påstår att de vet vad Sweden är men de flesta är lite frågande. Jag brukar fråga efter Zlatan men fotboll är ingen sport här nere. Här är det cricket som gäller. Det var dock en kille som sa ahh Saltan… yes very good… så jag antar att han var en big fan.

Beundrar lite av indiernas byggarbete. Här finns inga säkerhetsselar eller fina byggnadställningar. Här tar man vad man haver när man bygger.

Hur som helt gick vidare och visste att det skulle finnas ett shoppingmall här någonstans så jag frågade en kille efter riktningen. Där svara han och pekar på en byggnad 100 m från mig. Jag går in och kommer till en hypermodern shoppingmall där jag möts av KFC, Mc Donalds….den nötfria varianten.. bara kyckling, samt supersmaskig Pizza Hut. Kommer in i en nästa svensk affär där de de har allt och dessutom säljer lösvikt på ris, en säck med ris (25 kg) kostar 1125 rupier, och det finns 5 sorters gurka som jag aldrig sett innan. Jag tittar upp och ser att det är 7 våningar på shoppingmallen. Mat, parfym, datorer, mobiler, barn, dam, herr, elektronik mm/mm. Allt finns här men det kostar, skulle säga att priserna är ca 75% av svenska. Det finns bara välklädda Indier i denna affären.

Tar en rickshaw tillbaka.. En ung kille vill kräva 100 rupier av mig då svara jag 15, tre av han kompisar vägra ge efter så jag går fram till rickshawn framför och ger föraren 50 rupier. Mest för att jag inte orkade.

På kvällen fixare jag till mig för middagen. Min fru har skickat med en souvenir från Sverige så detta kan bli bra. Tyvär kommer inte taxin kl 18:00 utan 19:30 på grund av trafiken. Men de jag möter har full förståelse för detta. Paret jag träffar heter Neena och Anshuman. De har precis varit och fått papper på att de gift sig. Vi snackar en hel del och de är helsköna moderna Indier som har lätt till skratt och roliga historier. Anchuman har dessutom hört talas om flera kändisar, ABBA, Europe men Saltan känner han inte till. Ronaldo och Messi kunde han… Jag gav honom en rak höger och då kom han ihåg Zlatan också. :-)

Kvällen slutade med vi alla tre tog en taxi hem, de var hyggliga och följde mig till hotellet vilket kändes skönt då det är här man känns mest sårbar. Man har ingen aning om var man är eller vart man är påväg.

Posted in India 2014

Lördag del 2

20141115_131359

Efter Shiva åkte jag till en park som hette Karbon park. Där kollade jag in lite bambu samt några stackars hundar. Efter det frågade min tacichaffis om jag ville handla något. Ok sa jag varpå han körde in till en goverment shop. Detta är affärer där du inte kan pruta och priserna står redan på allt. Jag var inte särskilt imponerad men det hindrade inte affärsägaren ifrån att hämta ner 5 mattor av olika slag trots att jag hela tiden sa att jag inte ville köpa en matta.

Efter shoppingrundan stannade vi till på ett tekniskt museum. Liknade universum i Sverige där du kan testa alla möjliga experiment. Vi gick där en timme och under den timmen kom ca 5 olika barn fram till mig och ville skaka min hand eller bara fråga var jag kom ifrån. En kille ca 12 år sken upp när jag sa Sweden och sa.. in the north of Europe.

När detta var klart stack vi vidare så jag fick se parlamentet. Därefter åkte vi till palatset där jag gick omkring och lyssnade på en inspelning om alla rummen och kända personer i palatset. Sånt en turist måste göra… varken bättre eller sämre. Fick se lite stolar gjorda av elefant fötter samt en vas gjord av en elefantsnabel.

När detta var klart åkte vi till ett hare krishna tempel. Han sa att jag skulle gå in själv så väntade han på andra sidan den 6 filiga vägen. Jag hoppade av, gick igenom en scanner och upptäckte snabbt att jag stod i kö för att gå i gudstjänst igen. Samma sak här, fick ta av mig skorna, gå förbi flertalet olika gudar där jag fick göra rörelserna mot huvudet, mot ögonen och mot hjärta. Efter det fick jag ställa mig i en kö liknade de som finns på nöjesfält där sett snirklar sig fram. På marken låg bruna plattor och för varje platta skulle man säga en ramsa.. hare krishna hare krishna hare hare…. och ännu mer. Tror det var 108 stenar som jag fick gå och rabbla ramsan. Varje gång jag tittade upp log en indier mot mig. Kändes aninge fånigt men man tar seden dit man kommer och jag kom ingenstans… omringad av Indier som ropade Hare Krishna…

Till slut kom jag fram till huvudtemplet. Här inne fanns ett förgylt ståtlig altare med gudar framför, och som vanligt skulle man skänka en slant. Efter det ville jag ut men då kom jag återigen till en marknad där man kunde köpa souvenirer samt adra religösa saker. Till slut befann jag mig i en matkö för att komma ut. Jag hoppade den måltiden.

När jag väl kommit ut från templet stod jag på fel sida den 6 filiga vägen. Jag fick kasta mig mellan bilarna som tutade och till slut kom jag halvägs. Jag kollade lite till vänster om mig och där stod en ko… antagligen hade han samma problem som jag men han tog det lugnt och käkade mellan vägfilerna. Till slut kom min taxichaffis över och hjälpte mig ta mig de sista 8 meterna.

Det skulle han inte gjort…. när vi kom bort till hans bil så blev den lappad av polisen. Trist, han sa att han bara hade hämtat mig men polisen bara skakade på huvudet och sa typ gjort är gjort skyll dig själv!

Därefter åkte vi till Monkey tempel, en stor apa där jag fick gå in och ta av mig dojorna igen.

Snacka om att jag är helig nu!

Slutligen åkte vi hem och efter en hel dags utflykt, ca 9,5 timmar så var jag äntligen hemma på hotellet. Det skulle kosta 1700 Rupier men han drog till lite och sa 2500, antagligen för att han åkte på böter. Jag gav honom 2700 (330 kr) och tackade för resan.


Posted in India 2014

Lördag i Bangalore del 1

20141115_105151

Dagen innan ringde jag en taxi som jag åkt med innan och frågade om han ville vara min guide dagen efter. Han sa såklart ja, så på morgonen åkte jag iväg med en helt egen chaffis. Första stopp ett Shiva tempel. Vi stannade till utanför en tempelbyggnad som var ca 5 m hög som såg ut som en miniatyr av templet. Jag frågade förvånat, är detta allt? Han svarade you want to see big temple sir? Yes I would. He sad oki oki and off we went.

Efter 20 minuters resa stannade han till. Here you go sir. Just go in the black door. Jag kollade på honom, where will you be? Då gav han mig en mobiltelefon. Ringde upp sin andra mobil och sa att jag bara skulle ringa. Ok sa jag och hoppade ur taxin.
Där stod jag nu, i ett fattigt område med hundar och kor och tiggare runt mig. Så jag stegade raskt mot den svarta dörren.

Bakom dörren fanns en trappa som gick ner som till en fejkad grottöppning, där det satt en tant och ville ha betalt. Det fanns lite olika priser på väggen men jag fattade inte vad de betydde så och väl framme vid betalningen så sa tanten 140 (det dyraste) så jag tog det.
När jag väl betalt fick jag gå vidare. Paret framför mig tog av sina skor så det gjorde jag också. Därefter fick jag en lämna in mina skor i utbyte mot en lite tyglapp. Så där stod jag nu. Ensam, barfota och i en trång gränd någonstans i Indien. Sweet tänkte jag.

Jag fick gå vidare och kom fram till en öppning där indierna la i mynt i typ 100 små guldburkar. En tjej tittade på mig och såg att jag såg “lite” vilsen ut så hon tog min biljett. Follow me sir, sa hon, wash your feet and hands. Så det gjorde jag. När jag var ren gav hon mig en korg med myntliknande föremål och jag fick ställa mig i kö och lägga mynt i burkarna. För varje burk skulle jag säga en liten ramsa på tre ord.
När detta var slut fick jag ställa mig i en ny kö. Här skulle jag hälla en orange vätska på en sten, när jag gjort det så stod en munk bredvid med en flamma. Ta röken mot huvudet, mot ögonen och mot hjärtat. Sen fick jag en prick i pannan av munken.
Efter denna ceremonin skulle jag knyta ett snöret runt en trappa  och önska något. Trappan ledde upp till en elefant gud som var ca 5 meter hög. Efter det fick jag gå i en trång gång som var ca 50 meter lång där det var som olika stationer med olika gudar som man kunde be hos. Hela tiden berättade tjejen hur jag skulle göra. Gången slutade med en torgplats där det fanns en damm och bakom dammen fanns en ca 10 meter hög staty av Shiva. Jag fick gå bakom statyn, här fanns alla gudarna en gång till eller om det var samma gudar men man kunde läsa lite om dem. När jag kom fram efter varvet runt guden fick jag ställa mig på ett podie kasta i ett mynt i dammen säga något 7 ggr, tända ett ljus, lägga det i dammen hälla en skopa mjölk på en sten, gå med en näve ris 3 varv runt en brunn och sen slänga riset i den, tända små tygtussar och gå med dessa tre varv runt en sten. Och slutligen få ytterligare en prick i pannan av en munk. Äntligen färdig och fullladdad med gudaenergi. Såhär helig har jag aldrig varit innan!

För att komma ut fick man gå igenom en marknadsplats där man kunde donera till sjukhus, handikappade mm så jag donerade lite till alla. Här träffade jag en man som jag köpte en liten staty av. Vi snackade lite och det visade sig att han kände till Olof Palme och att han blev skjuten. Äntligen ute.

Försökte ring men det funkade inte. Tillslut fick jag syn på taxichaffisen och åkte mot nästa mål.

Posted in India 2014

Så har det hänt.

Gick ner till frukosten. Käkade en mosala dosa. Som en panka med kokt potatis i. Efter 15 minuter började det bullra i magen.

Tack och hej! Skyndade iväg till porslinstronen och lät gårdagens middag rinna ut. Tog en senare taxi till jobbet så jag kunde tömma så mycket som möjligt.

Höll utbildningen och är nu hemma på hotellet. Har inte ätit något på hela dagen.
Mamma har sagt att det är viktigt att dricka mycket, så ikväll blir det öl! Jihaa!

Posted in India 2014

Säkerhet Indien

När jag kommer till hotellet så möts jag av 2-3 vakter. Jag blir tvungen att gå igenom en metallscanner och min väska röntgas på ett åkband bredvid. På ett annat hotell var det samma historia men där var det ett stopp innan hotellet där taxin fick stanna, en säkerhetsvakt kollade bilen samt stack in en pinne med spegel under bilen för att kolla efter bomber.

Varje dag jag kommer till kontoret går jag först igenom en skanner. Därefter går jag igenom en säkerhetskontroll där en vakt kollar datorn samt att jag har ett säkerhetskort och att numret på dator stämmer överens med det som står på mitt kort.

Posted in India 2014

Torsdag och regn

Idag började jag dagen med att jobba på hotellet. Bättre wifi där plus att jag inte blir blockad från allt. När jag om ut kl 11:30 visade det sig att det hade regnat. Och om trafiken var illa innan, så är det inget mot vad den blir om det regnat. Det tog mig 1 timme och en kvart att ta mig till utbildningen.

Hemresa… ringde efter office transfer kl 18. De sa att de kunde fixa taxi till mig kl 20:00. Kl 21:00 kom taxin. Sitter nu 200 meter ifrån ingången till Företaget jag utbildat på och klockan är 21:25. Detta kommer bli en Alltime slow för att förflytta sig 3 km.

Varför går jag inte undrar ni? Jag hade inte överlevt, det finns inga trottoarer längs med motorvägen.

Kl är nu 21:50 har kommit ut från Eco space (Indiens silicon valley). Bara 2,5 km kvar. Gött!
Tittar ut genom fönstret och möts av en bil med registreringsskylten KA 05 636272 men det enda jag ser är KA 05 som snabbt blir KAOS och det är precis vad detta är.

Högerklicka och spara länk som.. för en lite trafikfilm (88 MB)

Posted in India 2014